Voorzitter Arib van de Tweede Kamer gebaart: aan de orde is de Wet erkenning Nederlandse gebarentaal

Meerderheid Tweede Kamer wil gebarentaal erkennen

Sinds 2013 wordt er gewerkt aan een wetsvoorstel. Het wetsvoorstel is, na jarenlang aandringen vanuit de dovengemeenschap, ingediend door de ChristenUnie, PvdA en D66. Ook andere partijen scharen zich achter het stuk.

Het is een gigantische overwinning, maar ook wel een klein eerste stapje van een proces dat nog even gaat duren. De erkenning van Nederlandse Gebarentaal (NGT) als taal duurt lang, heel lang, vinden Corrie Tijsseling en Eva Westerhoff.

Daarin wordt, als de wet uiteindelijk officieel wordt aangenomen, de Nederlandse Gebarentaal officieel als taal aangemerkt. Het Fries ging eerder door een vergelijkbare procedure. Dat zorgt er nu voor dat je bijvoorbeeld een eed of gelofte mag afleggen in het Fries. De overheid wordt er ook mee verplicht om belangrijke communicatie naar die taal om te zetten.

“In de wet wordt vastgelegd dat NGT serieus moet worden genomen”, zegt Tijsseling. De overheid heeft al veel goed gedaan, zegt Westerhoff. “Maar met deze wet krijgen wij een wettelijk vastgelegd recht. We krijgen de mogelijkheid om de vrijheid van taal volledig in te zetten. Daarmee wordt je wereld veel groter, dat is prachtig.”

Bron: NOS.nl