Handen op een braille leesregel

Digitale Toegankelijkheid

Informatie en diensten die voor iedereen bruikbaar en begrijpelijk zijn lijkt vanzelfsprekend maar is dat niet. Nog te vaak zie je dat technologie niet goed werkt voor gebruikers. Dat moet en kan anders! Het is bovendien een mensenrecht.

Standaarden

Iemand is pas beperkt als de omgeving onvoldoende rekening houdt met die gebruiker. Die gebruiker als uitgangspunt nemen hoeft trouwens niet moeilijk te zijn: veel problemen kunnen al worden voorkomen met het eenvoudig toepassen van webstandaarden.

De business case van digitoegankelijk

Digitale toegankelijkheid is ook commercieel interessant: Miljoenen Nederlanders kunnen niet vanzelfsprekend gebruik maken van websites of webwinkels. Bijvoorbeeld omdat ze slechtziend, blind of kleurenblind zijn. Of omdat ze geen muis kunnen gebruiken. Of omdat ze moeite hebben met ingewikkelde teksten. Slechthorende of dove mensen hebben vaak problemen met video’s. Door de vergrijzing wordt deze groepen steeds groter. Voor deze mensen is het belangrijk dat de tekst en afbeeldingen worden herkend door screenreaders, er voldoende contrast is tussen kleuren, het lettertype groot genoeg is, video’s ondertiteld zijn en de website bijvoorbeeld ook te bedienen is met enkel het toetsenbord. We hebben het over zo’n 25% van de bevolking! Waardevolle potentiële klanten dus om digitoegankelijk voor te zijn, zeker in de huidige 1,5 meter-samenleving.

Verplichting

Voor de Nederlandse overheid is digitale toegankelijkheid inmiddels een verplichting. Voor een groot deel van het bedrijfsleven volgt deze de komende jaren.

Wil je meer informatie over digitoegankelijkheid, of kun je wel wat ondersteuning gebruiken bij het realiseren er van? Neem gerust contact met me op!

Recent

  • 7000 websites overheid: Slechts 1% aantoonbaar toegankelijk
    Vanaf 23 september 2020 moeten alle Nederlandse overheidsinstanties zich verantwoorden over hun digitale toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Dat moet met een toegankelijkheidsverklaring. Samen met Jules Ernst (200 OK) onderzocht ik een groot aantal al gepubliceerde toegankelijkheidsverklaringen. De uitkomsten […]
  • Meerderheid Tweede Kamer wil gebarentaal erkennen
    Sinds 2013 wordt er gewerkt aan een wetsvoorstel. Het wetsvoorstel is, na jarenlang aandringen vanuit de dovengemeenschap, ingediend door de ChristenUnie, PvdA en D66. Ook andere partijen scharen zich achter het stuk. Het is een gigantische overwinning, maar ook wel […]
  • Ambtenaar weet vaak weinig over digitale inclusie
    Ambtenaren zijn niet altijd goed op de hoogte van wat digitale inclusie inhoudt. Dat blijkt uit de raadpleging die Ambtenarenpanel uitvoerde onder 530 overheidsmedewerkers. Niet (goed) op de hoogte van wettelijke verplichtingen 63 Procent van de medewerkers geeft aan dat […]

Meer berichten over toegankelijkheid